Skip to main content

GD na PDP konvenciji 2011

Ove godine imali smo tu čast da slušamo i pratimo neka od najvećih svetskih dizajnerskih imena, u komšiluku, Novom Sadu na PDP konvenciji. Jako mlad tim sa Novosadskog univerziteta je uspeo da organizuje jako dobru, kvalitetnu međunarodnu konvenciju dizajnera i svih onih koji se bave dizajnom, printom, umetnošću i ART-om u celini.

Sve je krenulo kada nas je kontaktirala mlada grupa entuzijasta sa željom da pomognemo ovogodišnje održavanje PDP konvencije, što smo mi naravno oberučke prihvatili, jer jedan od dugoročnih ciljeva kompanije Green Design jeste da podigne dizajnersku scenu u Srbiji i regionu, i da pruži mladim dizajnerima priliku da se dokažu i pokažu svoj kvalitet, talenat i znanje. Zato smo u saradnji sa PDP timom objavili dva konkursa, jedan iz oblasti “Plakat” gde je tema bila Green Design, i drugi za “Vizuelni identitet” gde je tema bila slobodna. Pristigao je veliki broj kvalitetnih radova na kojima su dizajneri iz regiona, prevashodno iz Srbije pokazali veliki talenat i kreativnost. Izbor pobednika je bio težak. Na temi “Plakat” pobedila je Jelena Potkonjak, student Akademije umetnosti u Novom Sadu. Jelena Potkonjak je pored nagrade od 300,00 eur osvojila i jednogošnju besplatnu Premium članarinu na GreenDesign.rs. Drugo i treće mesto osvojili su Anja Zabavnik i Milena Vukićević. Na temi “Vizuelni identitet” pobedio je Vladimir Kovač, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji je takođe pored nagrade od 300,00 eura dobio i jednogodišnju Premium članarinu na Green Design-u. Drugo i treće mesto osvojili su Milena Vukićević i Uroš Jatonović. Osvajači drugog i trećeg mesta na oba konkursa su takođe dobili besplatnu jednogodišnju Premium članarinu.

Sama predavanja su se održavala u svečanoj sali na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu, a da ceo doživljaj bude potpun, pomogli su sjajni domaći i strani predavači iz oblasti dizajna, tehnike, štampe i web dizajna. Najveću posećenost su naravno imali strani predavači poput David Carson-a (jedan od najuticajnijih svetskih dizajnera), Ryan Pescatore Frisk i Catelijne van Middelkoop (Strange Attractors), Daniel Young (Paradoxy Products)  i naravno Peter Anderson. Najjači utisak je možda upravo ostavio Peter Anderson, koji je zaista konciznim, edukativnim i sistematičnim pristupom uspeo da dočara publici njegove radove i njegov način rada, i time im pomogne da na najefikasniji način revidiraju svoje metode rada, sa ciljem da postanu još kvalitetniji. Takođe, jedno od najupečatljivijih predavanja je svakako bilo od strane Daniel Young-a koji je dokazao da čovek ne mora biti dizajner celog života, i za to imati obrazovanje. Daniel Young je bio advokat, a nakon što se penzionisao, krenuo je profesionalno da se bavi dizajnom. I to uspešno! Od poznatih domaćih dizajnera nastupio je Slavimir Stojanović, koji je imao jako inspirativno i kvalitetnog predavanje.

Ono što je bitno naglasiti jeste da je Green Design tim imao priliku da upozna sve ove sjajne ljude, i van predavanja uživa u razgovoru sa njima, gde smo dobili sjajne savete, ali i velike pohvale za sam rad i požrtvovanje Green Design-a i njegovog tima u oblasti podsticanja regionalne dizajn scene i same pomoći mladim dizajnerima. Velika je čast kada pohvale dobijemo od takvih “veličina”.

Što se tiče noćnog života, posle predavanja, imamo samo reči hvale 🙂 noćni život u Novom Sadu je zaista sjajan. Puno ljudi, živ grad, puni klubovi i kafići. Prvo veče je bilo svečano otvaranje PDP konvencije gde smo se zaista lepo proveli i upoznali sjajne predavače, ostatak ljudi iz PDP organizacije ali i nekih od učesnika. Drugi veče smo bili na karaokama, ali nismo se usudili da zapevamo 🙂 Finalno veče, odlična DJ ekipa, i sjajan provod u klubu Route66.

Puni utisaka, vratili smo se iz Novog Sada. Jedno zaista predivno iskustvo, sa divnim mladim ljudima, punim energije, koji žele da promene dizajnersku scenu Srbije i regiona. Green Design će im sigurno pomoći u tome!

Geelancer

Welcome. We provide clients with great quality design. /// Dobrodošli. Mi povezujemo dizajnere sa onima kojima je dizajn potreban.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.