Skip to main content
Geelancer Balkan naplata preko interneta blogpost

Kako da Balkanski frilenseri naplaćuju online usluge od ino klijenata

Dizajneri, pisci, copywriteri, programeri i ostali frilenseri sa ovih prostora imaju velikih problema kada treba da naplate posao iz inostranstva. Kada rade preko Geelancera konkursa problema nema jer Geelancer vrši isplatu bilo gde u svetu. Ali, šta se dešava kada rade direktno sa inostranim ili domaćim klijentima,? Problem nastaje ili iz neznanja i neobaveštenosti frilensera ili zbog loših poreskih i zakonskih propisa. Stvari su se umnogome promenile zadnjih godina i sada je, zaista, lakše nego ikad, naplatiti svoj rad lako, brzo i jednostavno. Više nije potrebno čekati devizni transfer danima i popunjavati kojekakve prijave i izjave u banci. Danas ćemo Vam predstaviti par međunarodnih servisa plaćanja preko kojih možete jednostavno da frilensujete, zarađujete i zaradom raspolažete u svojoj zemlji.

GeeMee Geelancer

Od sada je moguće poslove obavljati direktno preko Geelancera gde možete pozvati klijenta da posao finalizujete preko GeeMee direktnih poslova u okviru Geelancer servisa.

Klijent kreira projekat, unese vašu ugovorenu naknadu, plati Geelanceru, razmenite fajlove, i potom Geelancer isplaćuje frilensera. Jako jednostavno i bez komplikacija.

Više o ovom načinu isplate pročitajte ovde

PayPal

Sa druge strane tu je uvek PayPal. Veća provizija i morate imati račun u nekoj od banaka u Srbiji kao i Visa platnu karticu.

PayPal je najpoznatiji svetski internet servis za plaćanje i naplatu. Oni su posrednici u međunarodnom plaćanju, a pošto su najpoznatiji, njih ćemo prvo predstaviti. Preko njih lako i brzo možete dobiti novac na svoju karticu. Nažalost, iako PayPal posluje u mnogim zemljama, od skoro i u Srbiji, to ne važi za stanovnike Crne Gore. Frilenseri iz Crne Gore koji čitaju ovaj blogpost, neka preskoče ovaj deo za druge načine naplate. Izuzetno su popularni među Frilenserima iz celog sveta.

Kako funkcioniše PayPal?

Prvo morate imati nalog. Što je i logično. Brzo i lako se registrujete na njihovom sajtu kao fizičko lice. Popunićete svoje podatke, i dati neki od ličnih identifikacionih dokumenata (lična karta, pasoš i dr.)

Drugo, morate imati (isključivo) Visa debitnu ili kreditnu karticu koju je moguće koristiti na internetu. Nisu sve banke iste, i neke ograničavaju korišćenje svojih Visa karta na internetu. Na primer, jedna banka ima dve vrste Visa kartica. Prva je debitna, zvana Visa Classic, vezana za tekući račun fizičkog lica na koji leže plata. I banka je toj Visa kartici blokirala rad na internetu, zbog sigurnosti. Ali zato u svojoj ponudi ima drugu karticu zvana Visa Internet koja je debitna, vezana za poseban namenski tekući račun, i njoj nije blokirala rad na internetu. Pre nego se odlučite da uzmete Visa karticu raspitajte se u svojoj banci koju možete da uzmete, a da služi za korišćenje na internetu. Dalje, kada ste uzeli pravu Visa karticu, istu je potrebno da “vežete” sa vašim PayPal nalogom. Kad kažemo “vezati” mislimo na dodavanje Visa karte na vaš PayPal nalog. PayPal će pokušati da skine 1$ čisto da proveri da na kartici ima novca i da je “legalna”. Tako da obezbedite neki manji iznos na Visa kartici. Ne sme biti “prazna”. Da biste vaš nalog mogli neograničeno da koristite, uz veće limite potrošnje i povlačenja novca, morate verifikovati dodatu karticu.  U delu vašeg korisničkog naloga gde se nalazi kartica postoji opcija verify gde će PayPal zadužiti karticu za 1,5€. Taj iznos neće odmah biti stornira već će tu biti “neko vreme” kako biste vi dobili transakciju preko izvoda banke, a gde je naziv transakcije šestocifreni kod u formatu PP1234. Naravno, ne morate čekati da stigne izvod, već ćete (ukoliko Vaša banka to nudi) odmah dobiti sms poruku od banke sa vrstom i opisom transakcije. U toj sms poruci videćete kod koji odmah unesete u verifikaciono polje u vašem PayPal nalogu.

Treće, potrebno je završiti posao i krenuti u naplatu. Inostranom klijentu javite vaš email registrovan kod PayPala uz napomenu o iznosu koji je potrebno da vam plati. Naravno, postoji i lepši način a to je da direktno iz PayPal naloga gde ćete zahtevati od nekoga naplatu, upisati iznos koji zahtevate i poruku uz zahtev. Klijent će dobiti taj mejl i izvršiti uplatu.

Geelancer Frilenseri PayPal uputstvo

Treći način je da napravite svoj lični personalizovani PayPal.me link gde svako može da ode i uplati novac. Recimo, ja lično imam ovakav link www.paypal.me/zverko. Ovo je ujedno i najelegantnije i najprofesionalnije rešenje.

Geelancer blogpost frilenseri Paypal uputstvo lični link

Raspolaganje novcem na PayPal računu

Kada ste dobili novac na vaš PayPal račun, PayPal će vam uzeti proviziju. U zavisnosti od zemlje, ona se kreće od 2-4% a ukoliko je uplata iz drugog regiona sveta onda se provizija povećava. Tako, dobijate inicijalno umanjen iznos. Ako ste naplatili 100€ za neki posao, na vašem PayPal računu ćete imati 96€, otprilike. Nakon toga možete raspolagati svojim sredstvima. Imate dve opcije. Prva je da ga koristite dalje za kupovinu na internetu. Druga je da ga povučete na Visa karticu. Nijedan zakon Vam ne zabranjuje da držite novac na PayPal računu i odatle da raspolažete njima. Ni u Srbiji, ni drugim zemljama Balkana. Naročito ne Hrvatskoj koja je članica Evropske Unije. Možete i kombinovati, deo novca ostaviti na PayPalu, a deo novca povući na Visa karticu. Imajte na umu da je minimum novca za povlačenje 10€, a fiskna provizija za povlačenje na karticu iznosi 4€ po transakciji. Zato je bolje čekati da se više uplata nakupi pa tek onda povući odjednom veću sumu novca. Isplata sa PayPala na Visa karticu zvanično traje između 5 i 8 radnih dana, ali u nekim bankama se to desi i za manje od par sati. Zavisi od banke do banke. Kada novac dobijete na Visa karticu u svojoj banci on je rasknjižen na tekući račun. U Srbiji je to dinarski ili devizni, u Hrvatskoj je to u kunama ili evrima itd., za svaku zemlju Balkana istom logikom. Vi taj novac posle možete podignuti na prvom bankomatu u kešu ili istom karticom raspolagati u trgovinama i radnjama. Po sopstvenoj volji.

Porez?

Jedno od najčešćih pitanja je: Da li moram platiti porez. Po zakonima zemalja na Balkanu odgovor je uvek jasan: Da! Morate. U Srbiji, nakon svake uplate, morate obračunati porez i platiti. Ako ne umete sami dužni ste da angažujete knjigovođu. Slično (ili isto) je i u svim ostalim zemljama Balkana.

Payoneer

Druga mogućnost koju frilenseri sa Balkana imaju za naplatu svog rada od inostranih klijenata svakako je Payoneer. On je omiljen naročito među dizajnerima. Razlika između PayPala je mala, a odnosi se na način funkcionisanja. Naime, kada se registrujete kod njih dobijate Payoneer Mastercard karticu, koju dobijate na kućnu adresu (bilo gde da ste u svetu). I kada naplatite svoj rad, novcem raspolažete preko preko te kartice. Naravno tu karticu niste dužni da imate. Otvaranje naloga je potpuno besplatno, a primanje novca od strane drugih Payoneer korisnika (bez obzira da li su kompanije ili drugi frilenseri) je bez ikakve provizije. Novac možete sa svog računa povući na devizni bankovni račun gde će Vam uzeti proviziju u iznosu od 2%. Ukoliko želite direktno da vam isplate na vašu kreditnu karticu onda je provizija 3%. Sa druge strane, ukoliko želite da koristite njihovu Payoneer Mastercard karticu, provizije nisu zanemarljive. Provizija za godišnje korišćenje kartice iznosi oko 30$. Kupovina u radnjama je besplatna ali podizanje keša na bankomatima iznosi 2,5€ po transakciji. Sve provizije možete videti ovde.

Porez?

Ista priča kao i za PayPal. Uvek ste dužni da platite novac bez obzira preko kojeg stranog servisa elektronskog novca ste primili uplatu. Da li ćete plaćati porez ostaje samo i isključivo na vama, shodno situaciji u vašoj zemlji gde živite i zakonima i propisima koji važe u vašoj zemlji.

Western Union

Postoje ljudi koji ne znaju za PayPal ili Payoneer, ma koliko to čudno zvučalo. Dakle, nije nemoguće. Takvi inostrani klijenti preferiraju “oldschool” načine slanja novca. Ili je to devizni transfer ili Western Union. Iako “dinosaurus” kada je u pitanju međunarodno plaćanje, dosta su se promenili i unapredili svoje poslovanje. Upravo zbog prejake konkurencije kakva je svakako PayPal ili Payoneer. Smanjili su provizije i povećali prisutnost u celom svetu, naročito na Balkanu.

Za razliku od prethodnih međunarodnih servisa novca Wester Union ne uzima proviziju od strane primaoca već isključivo od pošiljaoca novca. Dakle, onaj ko Vama plaća on će platiti i proviziju. Vi se morate dogovoriti sa klijentom da li će on pokriti i troškove slanja novca, ili će vam uplatiti manje. Recimo, ako treba da vam plati 100€ a provizija je 5€, onda će Vam uplatiti 95€. Ili, ako uspete, kao što smo rekli, da on plati troškove. To je najbolje za vas, svakako. Novac možete u jako kratkom roku podići u bilo kojoj pošti ili banci širom Balkana samo uz ličnu kartu. Klijent će vam dati transakcioni broj koji ćete saopštiti šalterskom radniku, i uz ličnu kartu, podići novac. Takođe, nude i mogućnost slanja novca na kućnu adresu.

Zaključak

Opisani međunarodni servisi plaćanja su ujedno i najjednostavniji za korišćenje. Postoje i neki drugi, o kojima ćemo pisati u narednim tekstovima. Jednostavno, navedeni servisi su se nametnuli kao glavni u svetu i njih klijenti i frilenseri najviše koriste. Čak šta, Geelancer vredni radi na novoj platformi koja će frilenserima uskoro olakšati naplatu iz inostranstva pa će moći da koriste opisane servise uz još niže troškove. Ali o tome nešto u skorijoj budućnosti.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili iskustva koja želite da prenesete drugim frilenserima slobodno pišite u komentarima a mi ćemo pomoći koliko god možemo.

Geelancer

Welcome. We provide clients with great quality design. /// Dobrodošli. Mi povezujemo dizajnere sa onima kojima je dizajn potreban.

4 thoughts to “Kako da Balkanski frilenseri naplaćuju online usluge od ino klijenata”

  1. Pozdrav Darko,
    Jako je zanimljiva tema o kojoj ste pisali.
    Radio sam sajt kao freelancer i na kraju naisao na problem placanja za izvrseni rad. U stvari, dogovor je bio izmedju mene i osobe koja vodi naucni projekat i raspolaze finansijskim sredstvima. Po zavrsetku, vodja projekta je poslao racun u racunovodstvenu sluzbu kako bi meni fizickom llicu uplatili novac na ima freelance projekta. Odgovor negativan je stigao. U stvari trazili su sertifikat da imam prijavljenu firmu, jer novac preko 2300e ne moze da se isplacuje a da nije na ime redovne plate radniku. U pitanju su strane iz Svajcarske i Bosne. Sta Vi predlazete? Koje moguce rjesenje bi im mogao dostaviti, kako bi mi odobrili uplatu?

    Unaprijed hvala na odgovoru.

    1. Zdravo Nenade,

      Izvinjavam se na kasnom odgovoru. Ne znam kakav ste dogovor imali sa klijentom, ali iznos novca nikakve veze oko isplate nema. Problem je očigledno bio u tome što je klijent želeo da Vas isplati na račun, kako ne bi imao dodatnih troškova. U suprotnom, mogao je da Vas isplati preko autorskog ugovora o delu. Načina ima. Jedno od budućih rešenja je svakako preko Geelancera gde ćete moći da pozovete klijenta da se posao i plaćanje izvrši preko našeg servisa. Za više informacija pročitajte https://blog.geelancer.com/stize-geelancer-2-0/

      Hvala i svako dobro želim,
      Darko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.