Skip to main content

Upotreba stock fotografija i elemenata u dizajnu

Internet servisi za kupovinu i prodaju gotovih fotografija i dizajn elemenata su najnormalnija i česta pojava u modernom poslovanju. Mnoge kompanije svakodnevno koriste prednosti takvih servisa za upotpunjavanje sopstvenih dizajn procesa.

Mnogo je povoljnije kupiti gotovu sliku i na taj način platiti fotografa nego zaposliti fotografa da ispuni projektni zadatak i napravi potrebnu fotografiju za vizual ili možda promo oglas. Krajnji ishod je isti. Fotografi bivaju plaćeni za svoj rad, a kompanije dobijaju potrebnu fotografiju odnosno licencirani element.

Na online dizajn konkursima, koji se objavljuju na Geelancer servisu, klijenti dobijaju celokupan i “upakovan” dizajn. Često, taj dizajn upravo uključuje i potrebnu fotografiju. Tada, klijent može pristati da dodatno plati fotografiju čime daje mogućnost dizajneru da koristi stock fotografije u primeni svog dizajnerskog rešenja. U suprotnom, ukoliko klijent nije izričito dao takvu dozvolu, postojećim pravilima Geelancer.com servisa, dizajneri mogu koristiti stock fotografije samo ukoliko su obavestili klijenta da njihov dizajn sadrži elemente koji su pod licencom i plaćaju se. Ako to ne uradi, dizajn će biti diskvalifikovan sa konkursa.

Aktivno radimo na tome da na novoj platformi, koju uveliko razvijamo, upotreba stock fotografija i elemenata bude transparentnija. Da se zna da li je klijent dozvolio upotrebu, da li je dizajner koristio stock ili ne, ko će da plati, i na kraju da dizajner koji koristi stock, ali ga prijavi kao sopstveni dizajn, odgovara za krađu intelektualne svojine u potpunosti.
Naravno, upotreba stok ilustracija ili fotografija će biti ograničena na određene kategorije (poput dizajna bilborda, štampanog materijala i oglasa) i neće biti dopušteno (kao ni do sada) da se stock koristi u logo i brend dizajn kategorijama, čak i da klijent nema ništa protiv. Sa druge strane, kroz saradnju sa marketima poput 123RF radimo na tome da osim nižih cena, klijentima i dizajnerima obezbedimo jasno licenciranje materijala. Dizajneri treba da posmatraju stok kao pomoć, na njima je da odluče da li će za datu nagradu i dato vreme, koristiti gotove elemente ili raditi nešto svoje, a na klijentu je konačna odluka da li će više da ceni ručni rad ili gotovo delo.

A na nama je da obezbedimo da je to sve legalno i da podržimo originalne kreatore, što će na konkursnim radovima biti jasno naznačeno. Da li je neko više ili manje dizajner zato što (ne)koristi stok materijal je pitanje za dizajnere, a ne za nas. Za nas su svi oni koji rade transparentno, najbolji.

Geelancer

Welcome. We provide clients with great quality design. /// Dobrodošli. Mi povezujemo dizajnere sa onima kojima je dizajn potreban.

2 thoughts to “Upotreba stock fotografija i elemenata u dizajnu”

  1. Lepo bi bilo da postavite opciju u kojoj će poslodavac obeležiti da li pristaje na opciju da plaća recimo slike koje se mogu uneti u dizajn, ili pak, obeleži da ne želi da ih plaća, da bi dizajner znao kako da postupi. Ima dosta dizajnera kojima se ne isplati da konkretnu sliku kupe za taj dizajn, a garancija nije da će pobediti, ako me razumete 🙂 Dakle, opcija koja će se prikazati u opisu konkursa : ‘Poslodavac dozvoljava / ili ne dozvoljava upotrebu stock photos ‘ ili tako nešto . Što znači spreman je da plati dodatno za fotografiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.